Kysymyksiä ja vastauksia Finnvera-rahoituksesta
Mihin Finnvera-rahoitusta voi käyttää?
Finnvera ei halua osallistua sellaisten kohteiden rahoittamiseen, joihin markkinat tarjoavat jo valmiita rahoitusratkaisuja (esimerkiksi asuntolainat tai ajoneuvojen osamaksuohjelmat).
Finnveran rahoitus tulisi mieltää rahoitusmarkkinoita täydentävänä rahoitusratkaisuna, eikä kilpailevana vaihtoehtona markkinaehtoisille ratkaisuille. Rahoituspalveluiden tarjoamisessa yrityksille Finnvera noudattaa myös Euroopan unionin valtiontukea koskevia toimialarajoituksia.
Finnveran rahoitusta ei yleensä voida käyttää:
sijoitustoimintaan (osakkeet, kiinteistöt, asunnot)
perustajaurakointirakentamiseen (muu rakentaminen tapauskohtaisesti)
auton ostamiseen yhtiön nimiin (muut auton kulut tapauskohtaisesti, poikkeuksena käytetyt ja tuontiautot)
verojen maksamiseen
muiden velkojen maksamiseen
Minkälaiset asiat vaikuttavat Finnveran rahoituksen myöntämiseen?
Rahoituksen esteitä ovat muun muassa vakavat maksuhäiriöt sekä henkilökohtaisessa, että yritysyhteyksissä, sekä velallisen menettelyssä aiheutuneet konkurssit.
Tämän lisäksi rahoituksen saantiin vaikuttaa yrityksen kyky näyttää uskottavan liiketoiminnan edellytykset. Mikäli yritys ei voi demonstroida uskottavaa kykyä kehittää liiketoimintaa voitolliseksi, ei rahoitusta voida järjestää.
Finnveran rahoitusta ei myöskään voida myöntää, mikäli sillä tarkoituksena maksaa veroja tai yrityksen velkoja. Rahoituksen esteenä voivat olla myös selvittämättömät lainat yrityksen taseessa yhtiön lähipiiriläisille, joille ei löydy liiketaloudellista perustetta.
Rahoituksen esteenä voi myös olla yrityksen riittämätön dokumentaation taso, jonka tähden yrityksen voi olla vaikea luotettavalla tavalla osoittaa oman liiketoimintansa kyvykkyys.
Mikäli esimerkiksi tärkeistä asiakkuuksista, liiketoiminnan potentiaalista, yhtiön taloudellisesta tilasta tai avainhenkilöiden lisäarvosta ei voida viestiä Finnveralle asianmukaisella tarkkuudella ja konkretialla, voi rahoituspäätös olla puhtaasti negatiivinen tai johtaa esimerkiksi matalampaan takausprosenttiin tai korkeampiin lainakorkoihin.