YRITYSTUET
Autamme yritystäsi hakemaan mm. Business Finlandin -yritystukia, Finnveran takauksia tai matalakorkoisia lainarahoituksia sekä ELY-keskuksen rahoituksia.
Business Finland -tuet
-
5000 euron Innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, joiden uusi palvelu- tai tuoteidea vaatii eteenpäin viemiseksi ulkopuolista asiantuntija-apua.
-
50 000 euron avustus liikeidean toimivuuden testaamiseen, kansainvälisten markkinoiden kartoittamiseen tai esimerkiksi tuote- ja palvelukonseptin kysynnän pilotointiin asiakkailla.
Rahoitus on avustusta, joten sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Parhaiten se soveltuu pk- ja midcap-yrityksille sekä startupeille. Business Finland kattaa 75% projektin kustannuksista, joten saadakseen tuon 50 000 euron avustuksen, projektin hyväksyttävien kokonaiskustannusten tulee olla 66 667 euroa. -
50% laina (vähintään 100 000 euroa, korkeintaan 1 000 000 euroa), laina-aika 7-10 vuotta, korko 1%, lyhennysvapaata 2-4 vuotta. Tarkoitettu innovatiivisten tuotteiden tai palveluiden tutkimus- ja kehittämisprojekteihin, joista syntyy kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa. TKI-rahoitusta voi hakea useampaan projektiin, jopa samanaikaisesti.
-
Korkeintaan 1 250 000 euron kokonaisrahoitus (500 000 euroa tukea ja 750 000 euroa lainaa). Enitään 5 vuoden ikäisen yrityksen innovatiivisen tuotteen tai palvelun kansainväliseen, nopeaan skaalaamiseen.
-
Co-Creation projektissa tutkimusorganisaatio ja yritykset työstävät uutta radikaalia innovaatiota ja jossa tähdätään kansainvälisen yhteistyön aloittamiseen. Projektin tavoitteena on osapuolten yhteinen Co-Innovation hanke.
-
Vähintään yhden tutkimusorganisaation ja kolmen yrityksen yhteishankkeisiin, joissa kehitetään uutta tietoa tai innovaatioita liiketoiminnan tarpeisiin ja ratkaisulla on merkittävä kansainvälinen liiketoimintapotentiaali suhteessa haettavaan rahoitukseen.
-
50% rahoitus (enintään 30 000 euroa) kansainvälisille B2B-messuille osallistumisesta koituviin kustannuksiin. Rahoituksen edellytyksenä on vähintään 4 kotimaisen yrityksen hakeminen samoille messuille.
-
50% rahoitus (enintään 20 000 euroa/yritys) 4-10 yrityksen ryhmille, joilla on selkeä yhteinen intressi ja/tai synergia jo aiemmin tunnistettuun kohdemarkkinaan ja jotka haluavat selvittää merkittäviä yhteisiä liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.
-
20% rahoitus uusiutuvan energian tuotantoon ja käyttöönottoon sekä energian säästöä tai käytön tehostamista. Energiatukea voidaan käyttää investointiin tai selvityshankkeeseen.
-
50% rahoitus (enintään 200 000 eur) pk- ja startup-yrityksille, esimerkiksi uusien liiketoimintamallien ja ratkaisujen kehittämiseen, innovaatio-osaamisen kasvattamiseen ja innovaatiotoiminnan laaja-alaiseen kehittämiseen.
-
Research-to-Business projekteissa tavoitellaan uuden yrityksen syntymistä. Tämä rahoitus on julkisille tutkimusorganiosaatioille (esim. yliopistot) tarkoitettu rahoitus, joka on tarkoitettu tuote- ja palveluideoiden kaupallistamiseen. Pääpaino on kaupallistamisen valmistelussa ja kaupallistamista edistävässä tutkimuksessa.
Finnvera-rahoitus
Tyypillisesti Finnvera myöntää osittaisen takauksen pankin tai vakuutuslaitoksen myöntämälle rahoitukselle, mutta tietyissä erityistapauksissa se voi myöntää rahoitusta suoraan myös itse. Osittaisen takauksen suuruus on kooltaan 50-80% ja riippuu pitkälti yrityksen liiketoiminnan uskottavuudesta sekä yhtiön että avainhenkilöiden luottokelpoisuudesta.
Mikäli Finnvera rahoittaa hanketta suoraan, on yhtiön oltava sellaisessa kunnossa, että liiketoiminnan voidaan nähdä kääntyvän voitolliseksi.
Kuten yksityisten rahoituslaitosten, myös Finnveran kanssa esimerkiksi vakavat maksuhäiriöt voivat estää hankkeen rahoitettavuuden.
Rahoitusta voi hakea esimerkiksi voitollinen yritys, jonka kasvurahoitus pankeilta ei ole mahdollinen näiden toimialalinjausten vuoksi.
Finnveran rahoitus on aina rahoitusmarkkinaa täydentävää rahoitusta: Finnvera ei kilpaile yksityisten rahoitusalan toimijoiden kanssa.
Finnvera-takauksia
Alkutakaus (alle 3-vuotiaille yrityksille). Yhden takauksen takausosuus on enintään 80% ja myönnettävän takauksen suurus 80 000 euroa.
Pk-takaus (yli 3-vuotiaille yrityksille). Takausosuus on enintään 80% ja enimmäismäärä 120 000 euroa.
Finnvera-takaus. Takauksen alaraja on 10 000 euroa ja varsinaista ylärajaa ei ole.
Kansainvälistymistakaus.
Vientitakaus.
Matalakorkoiset lainarahoitukset
Yritystuki-laina on aina tavanomaisia, ei-tuettuja yrityslainoja edullisempi (korko 1-4%). Lainan alkuun voidaan sopia jopa vuoden lyhennysvapaa. Lainaa saat myös käyttää aina vapaammin kuin yritystukia.
Yrittäjälaina, joka on yrittäjän henkilökohtainen laina, on maksimissaan 100 000 euroa luotonsaajaa kohden. Yrittäjälainalta vaaditaan myös 20 prosentin omarahoitusosuutta. Yrittäjälainan laina-aika on maksimissaan 10 vuotta, jonka alkuun voidaan tapauskohtaisesti myöntää 1-2 vuotta lyhennysvapaata.
Finnvera-laina, jota voi hakea esimerkiksi tapauksissa, joissa pankki ei rahoita muutoin toimivaa liiketoimintaa esimerkiksi toimialarajoituksien vuoksi. Lainan vähimmäismäärä on 50 000 euroa ja yleensä sitä käytetään yhtenä osana kokonaisrahoitusta, jossa pankki on mukana lainoittajana. Laina aika on yleensä 3-15 vuotta investoinnin koosta ja luonteesta riippuen. Vakuudet lainasta neuvotellaan tapauskohtaisesti.
ELY- keskus yritystuet
ELY-keskuksen rahoitus on lähes poikkeuksetta avustusta, eli yritystukea, jota yrityksesi ei tarvitse maksaa takaisin.
Yritystuki kehittämiseen
ELY-keskus voi myöntää 50% yritystuen (pääsääntöisesti enintään 200 000 euroa) yrityksesi hankkeeseen, kun kyseessä on:
• selvästi yrityksesi tavanomaisesta toiminnasta erillinen kehittäminen ja keskiössä on;
• tuotteiden ja prototyyppien kehittäminen
• palveluiden kehittäminen
• tuotantomenetelmien kehittäminen
• liiketoimintamallien kehittämiseen
• uusien markkinoiden avaaminen, kansainvälistyminen
• uusien ratkaisujen pilotointi
Yllä mainituista toimista johtuviin hyväksyttäviin kustannuksiin myönnetään harkinnanvaraisesti 50% avustus, jota yrityksen ei tarvitse maksaa takaisin.
Yritystuki investointeihin
Investointeihin voi saada ELY-keskukselta 10-35% yritystuen investoinnin kokonaiskustannuksista.
Kun investointi voitaisiin toteuttaa avustuksella nopeammin tai korkealaatuisempana, avustusta kannattaa usein hakea investointihankkeeseen.
Vuonna 2022 mm. ympäristöystävällisiä ja hiilinegatiivisia sekä digitaaliseen loikkaan keskittyviä investointeja kannustetaan ELY-keskuksen rahoituksella.
ELY-keskuksen rahoitusta investointeihin myönnetään sekä ”aineettomiin” että ”aineellisiin” investointeihin.
Rahoitushaun vaiheet
1. Alkukartoitus
Alkukartoitus. Alkukartoitus on maksuton konsultaatio, jossa kartoitamme yrityksesi rahoitustarpeen ja mahdollisuudet.
2. Yhteistyösopimus
Mikäli näkemyksemme rahoituksenmahdollisuuksista ovat samansuuntaisia, laadimme rahoituksen hankinnasta ja siihen liittyvästä neuvonnasta yhteistyösopimuksen yrityksesi kanssa.
3. Rahoituksen hankinta
Määrittelemme mahdolliset rahoittajat, neuvomme rahoitusmateriaalien tekemisessä, lähetämme hakemuksey rahoittajille ja hoidamme puolestasi yhteydenpidon heihin.
4. Hakemuksen käsittely
Hakemus voidaan hyväksyä sellaisenaan tai siihen voidaan pyytää täsmennyksiä. Jos täsmennykset ovat tarpeen, autamme tekemään materiaaleihin muutokset.
5. Maksu
Rahoituksen maksu yrityksesi tilille. Kun rahoitus on maksettu yrityksesi tilille, veloitamme yhdessä sopimamme palkkion.
6. Rahoitusehdot
Rahoituksen varmistumisen jälkeen käymme kanssasi läpi rahoitusehdot. Tukimuotoisiin rahoituksiin liittyy usein ehtoja, joiden rikkomisesta seuraa sanktioita.
7. Loppuraportti
Mikäli rahoituksesta tulee laatia rahoittavalle taholle loppuraportti, autamme myös sen laatimisessa.